24 безработни се обучават за градинари в Елена
24 безработни се обучават за градинари в Елена / DarikNews.bg

24 души от Елена ще започнат обучителен курс за озеленители по проект на ОП „Развитие на човешките ресурси", схема „Развитие". Обучението предвижда дейности по изграждане, поддържане и ремонт на паркове, градини, алеи и детски площадки. Курсът включва и теми, свързани със засаждане, подрязване и подкастряне на дървета, храсти, градински цветя и трева, строеж и поддържане на беседки, пейки, пътеки, алеи, шадравани, градини и паркове; почистване на тротоари и тревни площи и др.

Изискването към кандидатите да участват в схемата е регистрация в Бюрото по труда като безработни, на което те отговарят. Фирмата, която ще обучава бъдещите озеленители, е варненски център за професионално обучение.

Курсът за озеленители е с продължителност два месеца, като се предвижда той да започне до края на август. На финала на обучението кандидатите ще държат изпит по практика и теория. Одобрените ще получат свидетелство за успешно завършен курс по градинарство. До края на октомври градинарите ще бъдат назначени на работа към общината за срок от девет месеца.