/ netinfo
Честването на 150 години от преминаването на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа през свищовския край отбелязаха жителите на селата Вардим и Хаджидимитрово. Кръглата годишнина бе повод кметовете на населените места да подготвят богата програма, с която да отдадат заслуженото внимание на националните герои.

Програмата в село Вардим започна с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча в центъра на селото, след което двучасова фолклорна програма допринесе за празничното настроение на присъстващите. Кметът на селото Сенка Добрева зарадва своите съселяни с участието на Фолклорен танцов театър „Найден Киров“-Русе, а групата „Пей сърце“ към ККП „Дунавски вълни“ изпълни  две песни, едната от които посветена на воеводата Хаджи Димитър - „Жив е той, жив е“. В края на вечерта впечатляваща заря озари небето и сложи край на честванията по повод кръглата годишнина.

В село Хаджидимитрово програмата започна с празничен благодарствен молебен извършен от отец Михаил, след което кметът на селото Емил Тодоров изненада присъстващите с историческата  възстановка „Посрещане на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“, в изпълнение на НД „Традиция“ – клуб Русе.

Свищов ще се включи в Международния семинар по български език и култура

След вълнуващите преживявания, върнали всички 150 години назад във времето, кметът на селото и неговите гости поднесоха цветя на паметната плоча, в чест на героите. Програмата продължи с фолклорните изпълнения на Капански ансамбъл-Разград, след което празнични илюминации сложиха край на празничната вечер.

На тържествата в двете села присъстваха кметът на Свищов Генчо Генчев, председателят на ОбС-Свищов д-р Кристиян Кирилов, секретарят на Общината Любомира Петрова и директорът на дирекция „Култура и културно наследство” Росен Маринов. 

Събитието уважиха и част от общинските съветници на ОбС-Свищов, кметове на кметства, представители на образователни, културни и социални институции. Поздравителни адреси до кметовете на двете населени места бяха изпратени от народните представители Цветан Цветанов, Клавдия Ганчева и Станислава Стоянова, както и от кмета на община Велико Търново и председател на УС на НСОРБ Даниел Панов.