/ Община Свищов
През периода 16 юли - 5 август в организирания от Департамента по езиково обучение на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” 41-ви Международен форум ще участват 120 участници, от 33 страни.

В подкрепения от Министерство на образованието и науката мащабен форум, представителите на академичната общност ще участват в практически занятия за изучаване на български език, българска литература и специализирани семинари за история, традиции, култура, ще се запознаят със съвременния облик и постижения на българското общество в различните сфери на живот.

Община Свищов ще осигури нови 140 броя съдове за смет

Като партньор в рамките на културната програма „Чудесата на България“, к
метът на община Свищов Генчо Генчев получи покана за участие в официалното откриване на 16 юли в Аулата на университета.

Всички 120 участници ще посетят Свищов на 28 юли, събота по покана на кмета. Подготвената програма за тяхното посещението включва представяне само на част от обектите в огромното историческо наследство на Свищов. Ще се докоснат до автентични носители на неповторимото музикално и певческо фолклорно богатство на България, източник на духовна сила, принадлежност и самочувствие.

В Свищов ще се проведе екоинициатива по повод Международния ден на река Дунав 

Сред планираните събития са: посещение на античен град  Нове и възстановка от Първи Италийски легион, фолклорен танцов спектакъл на открито в крепостта „Калето“ с участието на Фолклорен танцов състав „Творецът“, фолклорни изпълнения на група за автентичен фолклор „Фолклорен извор“ в Етнографския музей, посещение в Къща музей „Алеко Константинов“, посещения в Ректората и Академичния музей на СА „Д. А. Ценов“, манастира „Св.св. Петър и Павел“.

Стремежът е Свищов да се превърне в традиционен партньор и участник в мащабни международни културни, образователни и туристически прояви с цел популяризиране на общината, като атрактивна туристическа дестинация.

От 2018 година град Свищов вече част в културната програма „Чудесата на България“.