111 творби на Илия Бешков показва юбилейна изложба
111 творби на Илия Бешков показва юбилейна изложба / netinfo

Юбилейна изложба, посветена на 111-та годишнина от рождението на известния български илюстратор и график Илия Бешков, е подредена в Изложбените зали „Рафаел Михайлов" във Велико Търново. Експозицията е част от програмата за празника на града. В нея са включени 111 творби на Илия Бешков, предоставени от фонда на едноименната Художествена галерия в Плевен. Тя притежава около 1200 графични листа на Бешков, голяма част от които са дарени от неговия син - Александър.

Изложбата във Велико Търново показва всички основни цикли и теми, по които Бешков е работил през целия си живот до своята смърт - социална, битова сатира, испанска хроника, политическа карикатура, шаржове. Отделено е специално място и на последния му цикъл на религиозна тема.

Художествена галерия „Илия Бешков" в Плевен реализира голяма мобилна изложба, посветена на рождението на Илия Бешков. Тя е представена в Североизточна, Източна и Южна България. През тази година повече от 330 творби на големия илюстратор и график Илия Бешков обикалят страната. 111-те произведения ще останат в старата столица до 10 април.