Без канализация и без течаща вода живеят стотици семейства във вилната зона на варненското село Осеново. От години хората търсят варианти за водоснабдяване, но течащата вода все още е мираж.

Спасяват се по единично, кой с кладенец, кой с дълбок сондаж, но заради сушата през последните години, вода и в кладенците им вече няма, разказват потърпевши. Много млади семейства от Варна са закупили имоти там и искат по-скоро да решат проблема с водата.

"Животът тук е страхотен и тих. Няма го шума на града, няма я мръсотията на града. Животът на село дава свобода на хората, на децата", сподели Таня Станчева, която е собственик на имот в селото, и заедно със съпруга си закупуват имот във вилната зона преди три години, предаде БНР.

"В село Осеново няма проблем с водоснабдяването, безводието засяга само вилната зона, където няма нито канализиция, нито течаща вода. Освен вода от кладенците, хората често прибягват и до услугите на водоноски, които обаче излизат много скъпо на семействата. При цена на кубик вода във Варна от 5 лв, водата от водоноската излиза "златна", на цена от порядъка между 10 и 15 лв. за кубик", обясни Таня.

За съжаление все по-често се прибягва до водоноски, защото дори и направени сондажи на дълбочина от 40-50 метра вече са пресъхнали. 

От порядъка на 1000 - 1 500 парцела има във вилната зона на Осеново. Селищното образование е разделено между землищата на селата Кичево и Осеново.

 Собствениците на имоти във вилната зона вече са се обединили, водят разговори с юристи и са категорични решени да се борят за разрешеването на проблема с водата. Предстои да се потърси съдействие и от кметовете на населените места. 

"Въпреки липсата на канализация и вода, голям е интересът към закупуването на имоти в района", категорична е Таня Станчева.