Завъртя се търговия и с гласове на мъртви души
Завъртя се търговия и с гласове на мъртви души / netinfo
На отминалите местни избори са се търгували и гласовете на мъртви души. Това съобщи във Варна лидерът на Федерацията на обединените ромски общности Васил Данев.

Подобен случай е имало на изборите за общински съветници в едно от аксаковските села, където посредник измамил купувач на гласове. Продаден бил списък с ЕГН-тата на сигурни гласоподаватели, сред които фигурирали данните на вече починали роми.

Измамата била установена от купувача след проверка в интернет, след което той си взел парите обратно, обясни случая Данев, като отказа да посочи имена.

Според ромския лидер най-много гласове на местните избори са били купени от ДПС. На места във Варненско гласове както на роми, така и на българи, са били купени срещу 80-100 лева, посочи лидерът на ФОРО.

”Циганите, понеже са невежи, си мислят, че даването на пари по изборите е задължително и не гласуват, ако не получат пари за това. Стигнахме до такава степен на престъпност по изборите, че узаконихме купуването на гласове”, смята Данев.

ФОРО вече ще се нарича ФОРО – Християни. Една от новите цели на ромската организация ще е християнизирането на ромите, като за целта в циганските махали ще бъдат изградени православни църкви. За построяването им ще се разчита на дарения, като идеята вече е получила благословията на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, разкри Васил Данев.