/ Общински съвет Варна
Варна продължава да е сред общините отличници с най-добри финансови показатели. Това стана ясно на публичното обсъждане на годишния отчет за изпълнението на бюджета на община Варна за 2017 година, организирано от председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов.

Документът бе представен в зала „Пленарна“ от Стефка Господинова, директор на дирекция „Финанси и бюджет”, в присъствието на общински съветници, представители на администрацията, граждани.

Варна продължава да е сред общините отличници с най-добри финансови показатели
Общински съвет Варна

Община Варна е в стабилно и устойчиво финансово състояние. Благодарение на добрите резултати кредитният рейтинг на Варна беше повишен от „BBB-“ на „BBB“ със стабилна перспектива. „Това е максималната оценка, която може да даде международната рейтингова институция на града ни. Независимо че нашите показатели са надскочили това ниво, няма как рейтингът на Варна да е по-висок от този на държавата“, обясни пред присъстващите Стефка Господинова.

Обсъждат публично изпълнението на общинския бюджет на Варна

Първоначално приетият бюджет на общината за миналата година беше 270,7 млн. лева, който след актуализацията нарасна 348,7 млн. лева. Увеличението се дължеше основно на сумата от 85 млн. лв., която в края на 2017 г. държавата предостави за строителството на бул. „Левски“.  Голяма част от средствата се усвояват през тази година, припомни Господинова.

За поредна година има по-висока събираемост на приходите при запазени нива на местните данъци и такси. През 2017 г. от данък "недвижими имоти" в местната хазна са влезли 32,5 млн. лева, от данък "МПС" - 19,7 млн. лева, от данък при придобиване на имущество - близо 24,2 млн. лева.

От туристически данък са постъпили 4,4 млн. лева, като в сравнение с 2016 г. приходите от този вид налог са се увеличили със 155 хил. лв. Изпълнението на имуществените данъци спрямо първоначалния бюджет за 2017 г. е 103%, а спрямо 2016 г. - на 101%.

Варна продължава да е сред общините отличници с най-добри финансови показатели
Общински съвет Варна

Консолидираният годишен финансов отчет на бюджета на Община Варна за 2017 г. бе одитиран и заверен от Сметната палата. В одитния доклад от 6 юни 2018 г. на Сметната палата за извършената проверка се посочва, че „не са констатирани нарушения; получените одитни доказателства са достатъчни и уместни, за да осигурят база за изразяване на мнение; не са констатирани случаи на несъобразяване със законите и другите нормативни разпоредби; не са констатирани недостатъци във вътрешния контрол“.

„Годишният финансов отчет за 2017 г. показва, че община Варна не само е спазила и изпълнила всички финансови показатели, тя е сред общините с най-добри параметри по тези показатели“, каза в заключение Стефка Господинова.