/ Dariknews.bg, архив
Рекорден в историята на Варна бюджет ще има общината през 2018 г. Местната власт ще оперира с 393,7 милиона лева, реши комисията по финанси и бюджет към Общинския съвет. 

Рекордният бюджет на Варна се увеличи с още 78 млн. лв. 

Бюджет’2018 осигурява развитие на Варна, като надвишава първоначалния бюджет за 2017 г. със 123 милиона лева, изтъкна пред съветниците шефът на общинската финансова дирекция Стефка Господинова. Тя обясни, че преходният остатък от бюджета за миналата година е в размер на 94 милиона лева.

Основните приоритети на бюджета са запазване на данъчната тежест за гражданите и превръщане на Варна  в град на знанието, град на развитието и дестинация за четири сезона.
 
Над 33 млн. лв. ще струва чистотата на Варна

Най-голямото перо сред разходите ще е функция Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда – 162,7 милиона лева, следвана от функция Образование – 118,6 милиона лева.

За Икономически дейности и услуги са предвидени близо 37 милиона, за Здравеопазване са заложени близо 20  милиона, а за Почивно дело, култура и религиозни дейности – 16,8 милиона лева. 

Функция Общи държавни служби е в размер на 18 милиона лева, от които 17 милиона са за общинската администрация и близо милион за дейността на Общинския съвет.

В приходната част 126,5 милиона лева са от делегирани държавни дейности. Местните приходи са в размер на 267,2 милиона. 

Харчим близо 17 милиона за култура

От имуществени и други данъци се очакват 80,2 милиона лева. Най-голям принос тук има данъкът върху недвижимите имоти с 31,5 милиона лева. От данък МПС се очакват постъпления в размер на 19,6 милиона лева, налогът при придобиване на имущество ще осигури на местната хазна приходи в размер на 23 милиона лева, а туристическият данък – 4,5 милиона лева. От патентен данък и данък върху таксиметровата дейност се очакват 1,6 милиона лева лева. 

Неданъчните приходи са в размер на 70,8 милиона лева, като в това число влизат приходи и доходи от собственост за 28,7 милиона, общински такси – 39,1 милиона и глоби санкции и наказателни лихви – 4,5 милиона лева.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК