Община Варна
Община Варна / Дарик Варна
Бюджетът на Варна за 2017 г., който беше обявен за рекорден при приемането му, се увеличи с още 78 млн. лв след актуализацията, гласувана от общинските съветници от финансовата комисия. Така първоначално заложената макрорамка от  270,7 млн. лв. достига 348,7 млн. лв., което е близо 29 % повече. 

Приеха рекорден за Варна бюджет

Най-голямо влияние на параметрите оказват отпуснатите от държавата средства за инфраструктурни проекти и значителният спад на очакваните неданъчни приходи. 

Правителството отпусна 85 млн. за инфраструктура във Варна

Ръстът се дължи основно на сумата от 85 млн. лв., която правителството преведе за строителството на булевардите„Левски” и „Сливница”. Довършването на участъка по „Левски” от „Подвис” до „Девня”, който е с дължина малко над 3 километра, ще бъде финансирано от републиканския бюджет с 80,5 млн. лв. За дългата повече от 500 метра отсечка по „Сливница” от „Ян Хунияди” до „Атанас Москов” отпусната сума е 4,5 млн. лв. 

След актуализацията очакваните от Община Варна неданъчни приходи се намаляват от 69,7 млн. лв. на 53,2 млн. лв. Спадът се дължи най-вече на постъпленията от продажба на стоки и услуги, които ще са с 18 млн. лв. по-малко от очакваните 21,7 млн. лв. Една от причините за неизпълнението е забавянето на „синята зона”, чието въвеждане се отложи за следващата година, обясни шефът на общинската финансова дирекция Стефка Господинова

Варна тегли нов и още по-голям заем

Завишение от над 1,4 млн. лв. има при приходите от общински такси, което се дължи на увеличението на таксата за битови отпадъци. Постъпленията от глоби ще са с близо 600 хил. лв. по-малко от заложените 4,7 млн. лв.   

Отчетът по изпълнението на бюджета за първите 9 месеца на година е 154,7 млн. лв. Голямата диспропорция спрямо първоначалната макрорамка в голяма стене се дължи на разплащанията по капиталовата програма, които обикновено се извършват през последното тримесечие, коментира Стефка Господинова. 

Съветниците от комисията по финанси одобриха в район „Приморски” да бъде назначен още един зам.-кмет, който ще отговаря за квартал „Виница”. Против разкриването на нова щатна бройка се обяви Борислав Гуцанов (БСП), който изтъкна, че през последните години общинската администрация се е увеличила няколко пъти.