32,7 млн. лв. от новия заем ще отидат за довършването на булевард Левски
32,7 млн. лв. от новия заем ще отидат за довършването на булевард Левски / Live.varna.bg
Община Варна ще тегли още един заем освен този за 10,3 млн. евро, с който ще бъдат финансирани три европейски проекта и въвеждането на „синя зона”. Новият кредит е в размер на 36 млн. лв. и ще бъде използван за строителството на булевардите „Левски” и „Сливница”. Неговото обществено обсъждане е насрочено за днес от 15:30 ч. в зала „Пленарна в сградата на Община Варна. 

Мащабният проект за довършване на „Левски”, който е най-мащабният за последните десетилетия, е на обща стойност 113,3 млн. лв. От тях 80,5 млн. лв. ще бъдат отпуснати от правителството, а останалата част от сумата трябва да бъде осигурена от общината. 
 

Новия булевард Левски във Варна
live.varna.bg

Участъкът, който предстои да бъде изграден, е с дължина 3,1 км. По трасето от между улиците „Подвис” и „Девня” ще има две платна с по три ленти във всяка посока, както и две локални платна с по две ленти

След завършването на булеварда той ще стане директна връзка от най-южната част на града до изхода към североизточната част и курортните комплекси. 
 

Новия булевард Левски във Варна
live.varna.bg

Продължението на „Левски” ще пресича ул. „Прилеп“, булевардите „Цар Освободител“, „Сливница“, „Владислав Варненчик“ и ул. „Кракра“. Движението ще се осъществява на различни нива, като бул. „Левски“ ще преминава на долно ниво. 

По трасето на новия участък ще бъдат изградени 7 мостови съоръжения, велоалеи, и пасарелки за пешеходците. При строителството ще бъде подменена подземната инфраструктура.  
 

Новия булевард Левски във Варна
live.varna.bg

Доизграждането на „Левски” налага да бъдат отчуждени 135 частни имота, чиито собственици ще бъдат обезщетени с 25,2 млн. лв. Парите ще бъдат осигурени от новия заем, от който за булеварда ще отидат общо 32,7 млн. лв

С 3,25 млн. лв. от кредита община Варна ще дофинансира пробива на „Сливница”. Проектът е на обща стойност 7,75 млн.лв. от които по-голямата част идват от общинския бюджет. 

Участъкът, който предстои да бъде изграден, е между булевардите „Ян Хунияди“ и „Атанас Москов“. Отсечката е дължина 536 м и ще бъде с две платна по две ленти, както и с разделителна ивица. 

В обхвата на трасето попадат 12 частни имота, за които общината трябва да заплати на собствениците 3 млн. лв. 

Срокът за завършването на булевардите „Левски” и „Сливница” е 2 години, а за 12 години трябва да бъде изплатен кредитът от 36 млн. лв.