Община Варна
Община Варна / Дарик Варна
С 32 гласа „за“, 3 „против“ и 6 „въздържал се“ общинските съветници приеха бюджета на Варна за тази година в размер на 270 млн. лв.

Този бюджет ни дава възможност да гледаме уверено към 2017 година. Ще се работи по важни теми с дългосрочна перспектива, изказа мнение кметът Иван Портних, който нарече бюджета реалистичен.

И тази година кметът и неговият екип поемат отговорността да предложат дързък, предизвикателен, амбициозен, но реалистичен бюджет, който потвърждава финансовата стабилност на Община Варна, посочи от трибуната на Зала „Пленарна“ зам.-кметът по финансовите въпроси Пейчо Пейчев. Той открои основните приоритети като „Варна – Европейска младежка столица“, запазване на данъчната тежест за гражданите, европейските проекти.

Председателят на групата на ГЕРБ в местния парламент Марица Гърдева заяви, че това е бюджет на растежа, в който е заложена рекордната сума от 270 млн. лв. Тя подчерта, че това е постигнато без да се вдигат данъци и без да се използват дългови инструменти.

Бюджетът за тази година е различен от предишните, тъй като има повече ефективност и по-малко ефекти, коментира съветникът Янко Станев. Според колегата му от ДСБ д-р Ивайло Митковски, който гласува против бюджета, неговата философия е сбъркана и той го нарече „бюджет на най-малкото съпротивление“, който не предлага растеж. В него липсват ключови думи като „паркиране“, „отводняване“, „здравеопазване“, отбеляза Митковски.