/ Thinkstock/Getty Images
Общо 2,37 млн. лева над първоначално планираните е събрала Община Варна от такса битови отпадъци през 2017 г. Това стана ясно на днешното заседание на ПК „Благоустройство и комунални дейности“, на което беше одобрена план-сметка „Чистота“ за тази година. Сумата от преизпълнението на приходите е включена в тазгодишния бюджет на общината.

С над 33,3 млн. лева за почистване и поддържане на чистотата ще разполага Варна през 2018г. Средствата са с 3,6 млн. повече от одобрената в края на миналата година план-сметка в размер на 29,65 млн. лева. Разликата се дължи на по-високия от първоначално планирания преходен остатък от 5,8 млн. лева. Очакваните постъпления от такса смет остават 27,5 млн. лева.

Заеми за 73 млн. лв. ще гласуват варненските общински съветници

В разходната част 13,2 млн. лева са предвидени за обезвреждане, рециклиране и оползотворяване на битовите отпадъци в съоръжения и завод за преработка на твърдите битови отпадъци. За сметосъбиране и сметоизвозване са заделени 10,3 млн. лева, а за почистване и поддържане на чистотата на обществените места – 9,8 млн. лева.

От тях 5,7 млн. лева са заделени за ръчно и механизирано почистване и миене на улични платна, спирки, площади, тротоари, подлези, пешеходни зони и др. За зимно почистване средства общината е предвидила 1,2 млн. лева, а за поддържане на чистотата на Морската градина – 200хил. лева.

Преди да бъде гласувана от Общинския съвет, план-сметка „Чистота“ трябва да получи одобрението и на съветниците от ПК „Финанси и бюджет“.