/ Дарик Варна
Вместо културно средище, старите барутни погреби на Варна са свърталище на клошари 
Отвън джунгла, отвътре – свърталище на наркомани и бездомници. Така изглеждат в момента старите барутни погреби на Варна. Навремето тук са били съхранявани барутът и снарядите на Варненския гарнизон. В момента по земята се търкалят всевъзможни боклуци, личат следи от огън, а разрухата е пълна.

Дарик Варна

Бункерът е последният елемент от крепостната стена в града, строена през 19-и век. В първите години на демокрация тук се помещаваше легендарен рок клуб, а след това бе друг вид заведение.  От няколко години обектът е напълно изоставен и се руши от природните стихии и безстопанственост.

Дарик Варна

С идеята мястото да бъде превърнато в мултифункционална зала с възможности за концерти и изложби през 2012 година имотът публична държавна собственост бе прехвърлен от държавата на Община Варна. Година по-късно бе подписан 10-годишен договор между местната власт и Народно читалище „Стара Варна 2010” за превръщане на архитектурния паметник „Погребите”  със застроена площ от 166 кв. м. в камерна концертна и изложбена зала.

Дарик Варна

Четири години по-късно проектът за трансформация на обекта стои само на хартия. Погребите са си в същото отчайващо състояние. Нещо повече. Имотът е опасен за здравето и живота на преминаващите хора, вреден е в санитарно хигиенно отношение и създава условия за възникване на пожар, установи проверка на общинска комисия, създадена след поредица сигнали от граждани за състоянието на имота.
„Искахме да го превърнем в истински културен център, но до този момент  не можем да намерим финансиране. Това не може да го направи еднолично един човек, ако не е собственик на кораби или авиокомпания”, коментира пред Дарик председателят на „Стара Варна 2010” Ламбрин Сотиров.

Направената количествено-стойностна сметка показва, че трансформирането на обекта в мултифункционална зала би струвало близо половин милион лева.

Дарик Варна

На днешното си заседание комисията „Собственост и стопанство“ към местния парламент реши договорът с Народно читалище „Стара Варна 2010” да бъде прекратен.  

Не може за 4 години да не се направи нищо с този имот, е мнението на съветника  Славчо Славов, който гласува за разваляне на договора с читалище „Стара Варна 2010”.  Състоянието , в което се намира обектът, е плачевно, заяви колегата му Христо Атанасов. Той призова след разваляне на договора да се сформира комисия, която да прецени какво да бъде бъдещето на имота.

Дарик Варна

„Нека този, който има по-добра идея, да я развие и направи нещо по-добро”, коментира Сотиров. Той научи от Дарик за решението, но заяви, че все още не се отказал от идеята си.

За да бъде прекратен договорът между местната власт и читалище „Стара Варна 2010”,  решението на комисията „Собственост и стопанство“ трябва да бъде потвърдено и на заседание на Общинския съвет.