/ Дарик Варна
В район "Младост" вече живеят приблизително 150 000 души
Христо Христов
100251
Христо Христов
  • Христо Христов
Поне 60 незаконни къщи във варненското циганско гето „Максуда” ще бъдат съборени през тази година. Това обяви в предаването „Зала Пленарна" по Дарик кметът на район „Младост” Христо Христов, според когото вдигнатите без разрешение постройки в махалата са около 2000.

Багери събориха 19 незаконни къщи в "Максуда" (СНИМКИ)

Първите от тях, които се очаква да бъдат разчистени, се намират по дерето до улиците „Кап. Райчо Николов” и „Свобода”. В края на миналата година бяха бутнати други 19 цигански къщи. 

„Радвам се, че си свършихме работа и то не преди избори. През годините обаче администрацията не си е вършила работа. Аз имам твърдата воля и подкрепата на Община Варна за премахване на незаконите постройки.

Това е тежък процес с дълги процедури, върху който има засилен мониторинг. Заради събарянето преди време имаше натиск от страна на неправителствени организации, но техните представители вече се отказаха да разговарят с мен”. 

Районната администрация на „Младост” може в скоро време да се премести в собствена сграда.  Водят се разговори за разрешаване на дългогодишния проблем, каза още Христов.  В момента служителите на кметството работят в 4 жилищни блока, а документацията се съхранява в бивши котелни помещения.  

Събориха още две незаконни постройки в "Максуда"

Район „Младост” се разраства изключително бързо, а жителите вече са вероятно около 150 хил. души, смята Христов. Средно на година по 3000 души си правят адресни регистрации, а броят им ще се увеличи след пускане в експлоатация на строящите се големи жилищни комплекси. 

През миналата година за района са били издадени 85 разрешителни за строеж. 27 от тях са били за жилищни сгради, а 28 са били завършени. Има заявен инвеститорски интерес и за изграждане нови затворени комплекси. Христов уточни, че разрешителните за строеж изглеждан малко на брой, но доста от тях са за цели комплекси, в които ще живеят още много нови жители на "Младост".

Започва нова акция по събаряне на постройки в “Максуда”

След завършването на парка във „Възраждане” кметът се надява тази година да започне и работата по още един парк, който ще се намира зад Медицински център „Младост”. Теренът там е с площ над 33 дка. 

Жителите на „Младост”  най-често се оплакват от инфраструктурни проблеми. По-дребните от тях могат да се разрешават по-бързо, ако общината делегира правомощия на районните кметове за извършване на ремонти, смята Христов.

Според него, в цяла Варна трябва да бъде въведена „синя зона”, защото паркоместата недостигат, а много собственици карат автомобилите си с регистрации в други общини.

Целият разговор с Христо Христов е в прикаченото аудио.