/ Дарик Варна
Към момента няма указана със знаци забрана за влизане на автомобили и движението им в парка
Пламена Маринова, зам.-кмет на Варна
101913
Пламена Маринова, зам.-кмет на Варна
  • Пламена Маринова, зам.-кмет на Варна
Достъпът на автомобили до Морската градина ще бъде забранен с промяна в Генералния план за организацията на движение в Община Варна.

Там ще бъде отбелязано, че на входовете на парка ще бъдат поставени знаци „В2”, който забраняват влизането на МПС, съгласно Закона за движение по пътищата. Това заяви за Дарик Пламена Маринова, зам.-кмет на Варна по правните въпроси.

Ограничават движението на коли в Морската градина

Със съдействието на всички компетентни органи, сред които Комисията по безопасност на движението към Община Варна и Експертния съвет по устройство на територията, се търси най-правилния и най-законосъобразен начин актът да устои на евентуално обжалване, обясни Маринова.

Нормативната уредба, която действа в момента, забранява движение и паркиране по алеи и в паркове, което е регламентирано със  Закона за движение по пътищата. Престоят и движението по алеи и в паркове се забранява и от Наредбата за обществения ред на Община Варна, припомни зам.-кметът по правните въпроси.    

Собственици на имоти в Морската градина: „Зелените” яхнаха трагедията с прегазеното дете

В решенията на Варненския административен съд и Върховния административен съд съдиите са категорични, че това е приложимият ред,  по който следва да се съблюдава и съответно осъществява контролът.

В едно от решенията на  Административен съд – Варна е указано, че по отношение на собствениците е изпълнено изискването те да имат достъп до път, респективно до алея.  Но това не означава, че те могат да стигат до него в разрез с другите нормативни актове, съответно Закона за движение по пътищата,отбеляза Пламен Маринова

Зa какво могат да ни глобят в Морската градина

Към момента няма указана със знаци забрана за влизане на автомобили и движението им в парка. Неправилно спрелите и паркирали обаче могат да бъдат глобени от Общинска полиция.

От средата на 2016 г. на входовете на Приморски парк са поставени указателни табели, които на няколко езика информират, че това е парк и движението за МПС е забранено, каза още зам.-кметът.