/ DarikNews.bg, Архив
В общината обмислят построявенето на ново училище в курортната зона
Лилия Христова пред Дарик
101822
Лилия Христова пред Дарик
  • Лилия Христова пред Дарик
Училищата „Захари Стоянов” и „Найден Геров” са най-атрактивни за родителите на първокласниците във Варна. Поради тази причина приемът там е бил увеличен, заяви в предаването „Зала Пленарна” по Дарик шефката на общинската дирекция по образование Лилия Христова. 

Започна подаване на заявления за второ класиране на първокласниците

В училищата в центъра на морския град, където преди години имаше най-голям наплив, сега са приети деца и без регистрация в съответния район. По думите на Христова, това се дължи на застаряващото население в централната част.

Тъй като все по-млади семейства живеят в местностите и зоните в посока към курорта „Златни пясъци”, общинската администрация обмисля строителството на ново училище в този район.

Близо 3000 се очаква да бъдат първокласниците през новата учебна година във Варна, като 94 % от тях са приети на първо желание. Родителите на 40 от класиралите се деца все още не са ги записали и Христова ги призова да побързат.

Актуализираха системата за електронен прием на първолаци във Варна

Във всички общински училища вече са поставени шкафчета за раниците, а директорите имат необходимите средства за извършване на необходимите ремонти за освежаване на класните стаи.

„За смяна на ламинат и за боядисване не може да се събират пари от родители.  Нека ни известят, ако има такива случаи”, каза Лилия Христова. Общо 3 млн. лв. са предвидени за ремонти на училищната база преди началото на новата учебна години. Най-много средства са отделени за преустройството на Актовата зала в Първа езикова гимназия.

До началото на учебната година трябва да приключат мащабните ремонти на Първо основно училище и „Димчо Дебелянов”. Заради изгнил покрив и неговата подмяна по-дълго време ще продължат строителните дейности в „Константин Арабаджиев”.

В 18 училища и в 12 детски градини ще бъдат изградени спортни площадки. Над 450 са свободните места в детските градини, като при тях най-голям е напливът в район „Одесос”.

Там обаче няма свободни терени за строителство на нови сгради. Според Лилия Христова, децата в градините трябва да се хранят с традиционни български продукти. „Има много нови продукти като киноа и чия, които родителите желаят да бъдат въведени, а на децата не им харесват”, коментира Лилия Христова по повод новата наредба за храните в детските градини.

Целият разговор с Лилия Христова е в прикаченото аудио.