/ ThinkStock/Getty Images
При приема на първолаци с предимство ще се ползват деца, които имат по-голям брат или сестра до 12-годишна възраст в училището. Това е една от промените, които ще бъдат направени с актуализиране на Системата от правила за електронен прием в първи клас в общинските училища във Варна.

Комисията „Наука и образование” към местния парламент прие новия вариант на системата, която отменя старата, приета през март 2018 г. Приемането й се налага поради изменения и допълнения на Наредба № 10 на Министерство на образованието и науката за организация на дейностите в училищното образование, които внасят промени в критериите за прием в първи клас.

Има промени и в допълнителните критерии – точки вече ще получават и децата полусираци, както и малчуганите от многодетни семейства. Допълнителните критерии, както и досега, ще се прилагат в случаите, когато броят на децата-кандидати за едно училище надхвърли броя на свободните места за прием в училището.

Остава в сила класирането на децата по водещ критерий близост до училището по постоянен или настоящ адрес. Няма промени в районирането на училищата, остава изискването да се кандидатства с адреса на детето, а не на родителя.

Системата е удобна и лесно разбираема за родителите. Варна е сред големите градове у нас, където родителите най-бързо се ориентираха. За това говори и малкият брой жалби след приключване на приема, коментира Лилия Христова, шеф на общинската дирекция „Образование и младежки дейности“.

Новата система ще влезе в сила от учебната 2019/2020 г. Ще бъде отворена на 28 май и тогава родителите ще могат да подават документи – както по електронен път от компютър, така и на място в училището или чрез районните администрации.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК