/ Дарик Варна
Община Варна ще върне на държавата 29 % от акциите в "Международен панаир Пловдив", които получи миналата година. Това реши Общинският съвет в морската столица.

Предложението бе внесено от групата на ГЕРБ в местния парламент с мотив продължаване на действията за консолидация на държавната собственост в Международен панаир – Пловдив и париране на опитите за дискредитиране на ГЕРБ. Само преди дни от акциите си в смесеното дружество се отказа и Община Пловдив.

Пловдив се отказа от акциите на държавата в Международния панаир


За връщане на 16,3 милиона акции на Община Варна в Пловдивския панаир (29 на сто от капитала) „за” гласуваха 39 съветници, против нямаше, а само един бе „въздържал се”.

„С това действие, направено по този начин, ние унизихме Варна, институцията Общински съвет и местното самоуправление”,  заяви по време на дебатите независимият общински съветник Чавдар Трифонов.

„Явно хубавите неща в природата и в обществото се случват за 9 месеца”, коментира Ивайло Митковски (ДСБ), припомняйки , че акциите бяха приети от Общинския съвет през август миналата година. „Много ме смущава фактът, че отново се връщаме 20 и повече години назад, когато важните решения за обществото, за даден град, а дори и за даден човек, не се вземаха от държавните институции, а в кабинетите от органите на една партия”, добави той. 

 

Варна взема акциите в „Международен панаир Пловдив“


Според независимия съветник Григор Григоров акциите са били част от една далавера. „Групата, която искаше да направи тази грандиозна далавера, се изпокара. И сега някой, по някакъв начин компрометира, наказва другия”, заяви Григоров.

Председателят на групата на ГЕРБ Марица Гърдева заяви, че, имайки предвид, че Община Пловдив върна дела си, консолидираните акции ще се управляват по-добре от държавата и по този начин ще се запази Пловдивският панаир.

„Не трябва въобще да намесваме идеята с „Дупката”, защото никой от нас не е говорил за употреба и за размяна на акциите за въпросната „Дупка". Връщайки акциите не се отказваме да търсим решение на проблема, изтъкна Гърдева.

Съветникът Костадин Костадинов от „Възраждане” пък се обърна с ирония към колегите си от ГЕРБ:  „След 3 месеца, ако Бойко Борисов и Георги Гергов се сдобрят, дали няма пак да получаваме тук акциите и да слушаме обратните приказки.  Надявам се да не стане. Моля ви се, спестете ни го. Или поне изкарайте си болнични листи, не идвайте на сесия и запазете остатъка от достойнството и уважението си”.  

След като почти единодушно всички съветници гласуваха за връщане на акциите, не е сериозно да се каже, че се изпълнява политическа повеля, коментира кметът на Варна Иван Портних. Според него именно съветниците, които си позволяват този коментар, уронват престижа на Общинския съвет на Варна и града. 

Портних обясни, че акциите в Пловдивския панаир са били приети с идеята в морската столица, съвместно с Панаира, да се организират изнесени експозиции, докато се проектира варненският експо и конгресен център. „За съжаление това взаимодействие не се осъществи по начина, по който си го представяхме”, отбеляза варненският кмет.  

Съветниците отхвърлиха предложението на колегата си Григор Григоров Община Варна да размени акциите си в "Международен панаир Пловдив" за 16 % от акциите във „ВиК-Варна”. Във водоснабдителното дружество Варна притежава 35 на сто, докато държавата, чрез МРРБ, разполага с дял от 51 на сто. Останалите 14 % са притежание на общините Аврен, Аксаково, Бяла, Ветрино, Вълчи дол, Девня, Дългопол, Провадия и Суворово, които имат между 1 и 3 процента.

Варненски съветник поиска по-голям дял на Общината във ВиК-Варна

Днешното заседание на местния парламент започна с клетва на най-новия общински съветник. Добрин Иванов зае мястото на Иван Иванов от коалиция „Варна”, който стана депутат.