/ Дарик Варна
Шефът на ВиК-Варна да обясни защо варненци трябва да плащат толкова скъпа вода, поиска още Григор Григоров
Община Варна да има по-голяма тежест при вземането на решения във ВиК-Варна, да взема по-активно участие както във формирането на бизнес плана на дружеството, така и в неговото управление. За това се обяви общинският съветник Григор Григоров. 

Управителят на дружеството да бъде поканен на заседание на общинската комисия „Собственост и стопанство” и да разясни защо варненци трябва да плащат толкова скъпа вода, поиска още Григоров на извънредно общинско заседание на местния парламент. Една от двете точки в дневния ред бе упълномощаване на представителя на общината за гласуването в предстоящото Общо събрание на съдружниците на ВиК-Варна.

ВиК-Варна иска по-високи цени на водата

Съветниците отхвърлиха предложението на Григор Григоров представителят на Община Варна в Общото събрание (Кирил Георгиев от „Реформатори и патриоти”) да гласува против приемането на отчета на дружеството за миналата година. Местният парламент обаче прие предложението на съветника Христо Атанасов на събранието да бъде повдигнат въпроса за мерките, които предприема дружеството за намаляване на несъбраните задължения от абонати, както и да се намери начин за регулиране на разликата в показанията между водомерите на етажната собственост и абонатите, така, че да не бъдат ощетявани гражданите. 
   
Годишното редовно Общо събрание на ВиК–Варна е насрочено за 20 април. Освен отчета за дейността през 2016 г., ще бъде гласувано разпределяне на печалбата за миналата година. Съдружници във „Водоснабдяване и канализация - Варна” ООД са държавата, чрез МРРБ, с 51 % участие в капитала, и общините Аврен, Аксаково, Бяла, Варна, Ветрино, Вълчи дол, Девня, Дългопол, Провадия и Суворово с общо 49 %. Делът на Варна е 35 на сто, а останалите общини във Варненско имат между 1 и 3 процента. 

На територията, обслужвана от водоснабдителното дружество, потребителите на ВиК услуги са 311 398, от които 281 409 са физически лица, а останалите 29 989 – юридически (по данни към 31 декември 2016 г.). 

Приходите на ВиК-Варна за миналата година са в размер на над 54 милиона лева, при близо 50 милиона за 2015 г. По-високи са обаче и разходите – 53,4 милиона лева за миналата при близо 49 милиона лева за 2015-а. Почти без промяна е печалбата – 792 000 лева за 2016 г. при 768 000 за 2015 г. Нетната печалба за миналата година е в размер на 696 000 лева. Паричните средства на дружеството към 31 декември 2016 г. са в размер на 3,7 милиона лева, става ясно от отчета на ВиК-Варна