/ Дарик Варна, архив
Цената на кубик вода за битови потребители във Варненско през тази година да се увеличи с 39 стотинки и да стане 2,93 лева.Това предвижда бизнес план за развитие на дейността на „Водоснабдяване и канализация - Варна” за периода 2017-2021 г.
 
Тенденцията за ръст на цените ще се запази през следващите години и ще достигне до 3,02 лева за кубик през 2021 година.
 
В момента общите загуби на вода в мрежата на Варна са 62,6%. След 4 години се планира да достигнат 60,7%, е записано още в бизнес плана на дружеството. Той ще бъде подложен на обществено обсъждане от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на 11 април.
 
Цените на предоставяните от „ВиК-Варна” услуги за битови и приравнените към тях обществени, търговски и други потребители са под нивото на социалната поносимост на цената на ВиК услуги, показва доклад на Главна дирекция „Водоснабдителни и канализационни услуги” и Дирекция „Правна“ към КЕВР, качен на сайта на институцията.

КЕВР

Потреблението на услугата доставяне на вода на потребителите през периода 2009 – 2015 г. трайно намалява, като това важи за всички видове потребители. Намалението при битовите потребители остава на относително постоянно ниво, като намалението на доставените количества е основно в населените места без изградена канализация, т.е. потвърждава се наблюдаваната тенденция за обезлюдяване на малките населени места и преместването на жителите към големите градове, отчитат от "ВиК-Варна".
 
Съдружници във „Водоснабдяване и канализация - Варна” ООД са държавата, чрез МРРБ, с 51 % участие в капитала и общините Аврен, Аксаково, Бяла, Варна, Ветрино, Вълчи дол, Девня, Дългопол, Провадия и Суворово с общо участие в капитала на дружеството в размер на 49 %.