Община Варна разменя за Дупката акции за 16 милиона лева в Пловдивски панаир
Община Варна разменя за Дупката акции за 16 милиона лева в Пловдивски панаир / Дарик Варна

Община Варна ще се опита да придобие собствеността върху т. н. Дупка в центъра на града като предложи на собственика на частния имот 16 милиона лева. На толкова са оценени акциите в "Пловдивския панаир", които варненската община получи от държавата.

Днес акциите бяха връчени на кмета Иван Портних от министъра на културата Вежди Рашидов, коjто е на визита във Варна и региона. Портних потвърди, че акциите ще послужат като част от сделката за Дупката. Според варненския кмет сделката може да бъде финализирана до месец-два. Той изрази увереност акциите да се окажат достатъчни за придобиване на Дупката.

Варна скоро ще си получи центъра, обеща Вежди Рашидов

Неотдавна пловдивския бизнесмен Георги Гергов изрази готовност да се раздели със собствеността си в центъра на Варна и може да направи компромис, но не е склонен да прави подаръци. Той обяви, че е инвестирал в имота 12 милиона евро, за което разполага с документи.

Проблемът с Дупката на път да се реши, стига до Министерски съвет

Преговорите с Гергов вървят спокойно и човешки, обясни министър Вежди Рашидов. Той разкри, че държавните акции от капитала на "Пловдивския панаир", които бяха прехвърлени на общините Варна и Пловдив (съответно 29 и 20,63 на сто от капитала на дружеството с мажоритарен собственик Георги Гергов) не са носили печалба. И това е бил единият довод те да бъдат подарени на общините.

За реализация на идеята за артцентър на мястото на Дупката има възможност до края на годината да бъдат усвоени европейски пари. Това може да стане по съвместна програма с Норвегия, както и по други европейски проекти с помощта и на МРРБ, обяви министър Рашидов.