Варна скоро ще си получи центъра, обеща Вежди Рашидов
Варна скоро ще си получи центъра, обеща Вежди Рашидов / Dariknews.bg, архив

Варна е на финалната права да реши един 30-годишен проблем за собствеността на т.н. Дупка по централния си туристически маршрут, заяви в морската столица министърът на културата Вежди Рашидов.

„На ръба сме да решим този параграф 22 и да направим във Варна като Софийското ларго, за което толкова ни плюха, а сега всички са доволни и горди“, коментира Рашидов, цитиран от вестник „Труд”. Според него с един добре изготвен проект може да се кандидатства за директни пари в Брюксел, но преди това трябва да се направят допълнителни археологически проучвания до последния слой на останките от древния Одесос.

Прословутата дупка се шири на 3775 кв.м на пъпа на Варна, като теренът е собственост на пловдивския бизнесмен Георги Гергов. Той обаче не може да инвестира в строителство заради наличните руини от късно антични сгради. Но може да го замени за това, което общината има – дадените безвъзмездно от държавата 29% от „Международния панаир Пловдив“, на който той е мажоритарен собственик.

„Варна не може да стои с тази киста в центъра и затова съм молил да се вземе държавническо решение и да се забравят политическите страсти“, припомни Рашидов за решението на държавата да се откаже от дела си в панаира и да го прехвърли на Варна и Пловдив. Докато общинарите край морето приеха този дар, местната власт в града под тепетата го отхвърли.