Проблемът с Дупката на път да се реши, стига до Министерски съвет
Проблемът с Дупката на път да се реши, стига до Министерски съвет / снимки: Дарик Варна

Дългогодишният проблем с Дупката в центъра на Варна е на път скоро да бъде разрешен. Собственикът на имота - пловдивският бизнесмен Георги Гергов, е готов да се раздели с парцела, а Министерство на културата, съвместно с Община Варна, ще внесе докладна в Министерски съвет с предложение да бъде намерен начин за компенсиране на Гергов.

Това стана ясно след среща на министъра на културата Вежди Рашидов, кмета на Варна Иван Портних и Георги Гергов. Тримата декларираха желание и добро намерение за бързо разрешаване на проблема с Дупката, която от години зее в центъра на морската столица, а в момента е платен паркинг.

Проблемът с Дупката на път да се реши стига до Министерски съвет
netinfo

Бизнесменът изрази готовност да се раздели със собствеността и може да направи компромис, но не е склонен да прави подаръци. Той разкри, че досега е инвестирал в имота 12 милиона евро, за което разполага с документи.

„Тази сага може да продължи до безкрайност. Надявам се, че този път не е ПР акция, а нещо да се случи, защото на мен това ми тегне на врата, аз плащам кредити. Бизнесът си е бизнес и трябва да се плати или нещо друго, да се овъзмездя", заяви Гоерги Гергов.

„Съжалявам, но аз не съм виновен. Ако беше ми се разрешило преди 7 години да строя, отдавна това да е забравено. Ясно е, че долу има разкопки, ясно е, че такъв е законът. ОК. Получавам си овъзмездяването и си заминавам", каза още пловдивчанинът.

Проблемът с Дупката на път да се реши стига до Министерски съвет
netinfo

Ще се търси вариант за компенсирането на Гергов, като това може да стане и със заменка на държавен имот, посочи министър Рашидов. „Нашата работа е да събудим Министерския съвет и да се вземе мъдрото решение", каза той.

Какво ще се появи на мястото на Дупката ще се реши, след като бъде разкопан последният слой на земята. На мястото може да се появи както открита, така и закрита атракция, площадка или концертна зала, изброи възможните варианти културният министър.

Идеята е бъдещата забележителност, която ще се появи на мястото на Дупката, да бъде изградена с европейски пари, тъй като средства за целта в държавния бюджет няма, обясни Рашидов. Според него става въпрос за не повече от 10 милиона лева. Изграждането ще отнеме до 10 месеца и може да започне в началото на следващата година.