/ Община Варна
Около 30 късометражни и пълнометражни филми участваха в надпреварата
Закриха 40-то издание на кинофестивала „Златна роза“. Филмът „Майка“ на Зорница София получи голямата награда. съобщиха от Община Варна.

Около 30 късометражни и пълнометражни филми участваха в надпреварата. Наградите бяха обявени на официална церемония снощи във Фестивалния и конгресен центъра. От името на кмета на Община Варна бе връчена картината "Ласкави дюни" на Милен Маринов, от Антония Йовчева, директор на дирекция "Култура и духовно развитие".

Филмът  „Майка“ бе отличен още с наградата за женска роля на актрисата Дария Симеонова и за операторското майсторство на Крум Родригес, получен бе и специален диплом, който ще бъде изпратен на децата, участващи във филма. 

Предстои традиционната регата по кану-каяк във Варна

Другият голям победител при пълнометражните заглавия е „Шекспир като улично куче“. Валери Йорданов получи признание за сценарий и за режисура, а актьорите Владислав Стоименов и Васил Илиев - за мъжка роля.

Филмът се спечели и наградата „Варна“, която връчва морската столица, както и призовете на Съюза на българските филмови дейци и на Младежкото жури на фестивала. За дебют на 40-то издание на фестивала „Златна роза“ бе отличен Орлин Милчев, режисьор на „Изкуството да падаш“. 

Журито за пълнометражни филми връчи своята специална награда на „Пролетно равноденствие“ със сценарист Красимир Крумов-Грец, режисьор Иван Павлов, оператор Емил Христов и актьори Светлана Янчева и Ивайло Христов. Това бе изборът и на Гилдия „Критика“.

„Златна роза“ за късометражен филм бе присъдена на „Празник“ на Антония Милчева, но в категорията бяха раздадени още две награди - за режисура на Александър Милушев за „1999“ и за операторско майсторство на Йоанна Хаджииванчева за „Откъснати“. Кинокритиците отличиха „Vox populi” на режисьорката Тянита Ганчева.

Наградата на публиката отиде при детския филм „Случаят Тесла“ на Андрей Хаджииванов, който напълни зала 1 на Фестивалния и конгресен център на прожекцията си във Варна. 

Награди ”Златна роза” 2022 година - вижте всички наградени ТУК.