евро левове
евро левове / iStock/Getty Images
В дома му са намерени укрити пет листчета  фолио с холограмно изображение за банкноти с номинал 100 евро

Окръжната прокуратура във Варна привлече към наказателна отговорност 47-годишния Христо И. С постановление на наблюдаващия прокурор той е задържан до 72 часа.

Повдигнати са му обвинения за три престъпления – по член 244, ал. 1, по член 244, ал. 2, и по член 246, ал. 3 от НК. Първите две се наказват с лишаване от свобода от 2 до 8 години, а третото – до 6 години.

Установяването на Христо И. като извършител на трите престъпления против паричната и кредитната система е станало с активните действия на ОД на МВР под ръководството на Окръжната прокуратура във Варна.

На 6 февруари 2020 г. в района на варненската автогара обвиняемият прокарал в обращение 52 банкноти с номинал 20 евро на обща стойност 1040 евро, като знаел, че те са подправени. На същата дата в дома си той държал подправени парични знаци в големи размери – 2 банкноти по 500 евро, 33 – по 50 евро, и 7 – с номинал 20 евро.

При извършеното претърсване и изземване в дома му са намерени укрити пет листчета  фолио с холограмно изображение за банкноти с номинал 100 евро, като Христо знаел, че служи за изготвяне на неистински парични знаци.

Извършени са процесуално-следствени действия – претърсвания и изземвания, на няколко адреса във Варна.

47-годишният обвиняем е осъждан за опит да пренесе през границата на страната на ГКПП – Калотина подправени кредитни и разплащателни карти на 1 година и 6 месеца с тригодишен изпитателен срок през 2010 г.  

Окръжната прокуратура във Варна ще внесе искане във Варненския окръжен съд спрямо Христо И. да бъде взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

 Работата по досъдебното производство продължава.