/ ВМА
Висшето военноморското училище (ВВМУ) "Н.Й.Вапцаров" във Варна ще си сътрудничи с европейския разработчик и производител на ракети MBDA. Това стана ясно след подписването на меморандум за разбирателство между учебното заведение и компанията.

След подписването началникът на училището флотилен адмирал Боян Медникаров заяви, че е представители на френската индустрия са оценили капацитета на ВВМУ. Според него, това сътрудничество създава отлични условия за подготовката на курсантите, както и за Военоморските сили.

Каракачанов: Младите започват да осъзнават, че воинската професия е добра перспектива

"Засега военноморското училище и компанията ще си сътрудничат в две посоки, каза старши вицепрезидентът на MBDA Дидие Филип. По едната от тях учебното заведение и компанията ще имат възможност да работят заедно по линия на европейския фонд за отбрана", посочи Филип.

Втората е обучение в рамките на Академията на MBDA в областта на ракетите, ракетните системи, структурата им и използването им. Целта е да превърнем ВВМУ в партньор за обучение на наши европейски клиенти, каза още старши вицепрезидентът. Според него дългосрочното сътрудничество ще е полезно и за двете страни.

На подписването на меморандума присъстваха посланикът на Франция у нас Флоранс Робин и командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. Дипломатът подчерта, че подписаният меморандум отваря пътя към партньорство, университетство сътрудничество, научна и развойна дейност между Военноморското училище и Академията на компанията.
БТА