Водният режим продължава, водата е годна за пиене според РИОКОЗ
Водният режим продължава, водата е годна за пиене според РИОКОЗ / netinfo
Почасовото водоподаване за варненци ще продължи и през почивните дни, съобщават от водоснабдителното дружество в града. Въпреки закъснялото пускане на водата в централната част на Варна снощи, от ВиК уверяват, че часовете на водния режим, оповестени предишния ден, вече ще се спазват. По високите етажи обаче е възможно водата да не достигне.

Припомняме часовете на водоподаването в засегнатите от аварията на ул. “Атанас Томов” №5 райони:

В централната част на Варна, обхващаща района под бул."Мария Луиза", района на ЖП-гара и кв."Христо Ботев", ще има вода само в часовете от 8 до 11 и от 21 до 24.

Почасово ще се подава вода и към района, обхващащ бул.”Сливница”, ул.”Пирин”, бул.”Цар Освободител” и ул.”Отец Паисий”. Там вода ще има само от 11 до 14 и от 18 до 21 часа.

В ниската част на кв."Аспарухово", заедно с кв. "Галата" и Южна промишлена зона – Островна част, ще има вода в часовете от 5 до 8 и от 14 до 18 часа.

Режимът се въвежда до отстраняване на възникналата тежка авария на магистрален водопровод, станала на 5 ноември на ул.”Атанас Томов” 5 и причинена от строителната фирма “Анонс” ООД.

Същевременно от РИОКОЗ Варна уведомяват, че в резултат на проведения мониторинг на 7 и 8 ноември за качествата на питейната вода, предназначена за всички консуматори, с водоподаване в района на възникналата авария се е установило, че питейната вода е стандартна по изследваните химични и микробиологични показатели.

Предвид това от РИОКОЗ смятат, че водата може да се използва за пиене и приготвяне на храна.

Във връзка с обявеното от ВиК Варна режимно водоснабдяване обаче е възможно в някои райони и домакинства да настъпят промени в качествата на подаваната вода.

Остава в сила препоръката водата да не се ползва за пиене и приготвяне на храна в районите с режимно водоснабдяване.

От Регионалната инспекция ще учестят проверките на качеството на водата, а гражданите ще бъдат уведомявани за резултатите.

А от ВиК Варна обещават нормалното водоподаване да бъде възстановено в началото на следващата седмица.