Внасяме кадри за туризма от Украйна и Молдова
Внасяме кадри за туризма от Украйна и Молдова / eurec.com

Внасянето на чужда работна ръка по родните курорти не е нещо необичайно. Всяка страна, която развива туризъм, обикновено изпраща кадри навън и същевременно внася при нужда. Това е напълно естествен и нормален процес, смята проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

„Не става въпрос за безразборен внос на кадри. Предвижда се те да са в рамките на до 10% от общия персонал. Това ще бъдат кадри, които ще заемат изпълнителски позиции, които са неатрактивни за българските граждани“, коментира той.

Вносът по никакъв начин няма да засегне квалифицираните и добре подготвени български кадри, които винаги са предпочитани от работодателите, смята проф. Маринов. 50% от тях обаче се реализират в чужбина, избирайки дестинации с по-дълъг сезон и в пъти по-високо заплащане.

„При нас съответно през лятото ще дойдат например студенти от Украйна и Молдова. Там равнището на заплащане в туризма е доста по-ниско. Така те ще са доволни да изкарат един платен стаж в България в рамките на два – три месеца“, добави специалистът.

Привличането на чуждестранни работници няма да се отрази негативно на качеството на туристическия продукт, тъй като става въпрос предимно за позиции, непривлекателни за българите.

Проблем при наемането на персонал в комплексите продължават да бъдат не достатъчно високите заплати. Според статистическите данни най-ниските възнаграждения са в сферата на хотелиерството и ресторантьорството.

Най-ниски са заплатите на камериерки, кухненски работници и рецепционисти. Прилични възнаграждения имат готвачи, аниматори и екскурзоводи. Наемането на ученици също оказва влияние на заплащането.

„Конкуренцията винаги натиска цената надолу. Ако има ученици, които са готови да работят за 300 – 350 лева, естествено това ще се отрази на заплащането на целия персонал“, посочи професорът.

Често работодатели наемат хора от ромски произход. Това обаче не се прави с цел ниско заплащане, а поради липса на други желаещи да заемат свободните работни места, твърди Стоян Маринов.

Макар летният сезон отдавна да е в разгара си, в Бюрото по труда във Варна все още най-търсени са кадрите в сферата на туризма. Най-много свободни позиции има за сервитьори и бармани.