/ Thinkstock/Getty Images
Със свое решение от миналата седмица, Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъда на Варненския апелативен съд (ВАС) от февруари тази година, с което бе призната вината на Петър Борисов и Янко Костов, изнудвали със заплахи и насилие двама души да поемат имуществено задължение, както и затова, че са продавали наркотични вещества на територията на курорта „Златни пясъци“, информират от пресслужбата на ВАС.

Общо 12 години затвор за дилърите Лудия и Розата

С акта на върховния съд влиза в сила 5-годишна присъда и 30 000 лева глоба на Петър Борисов и 7 години затвор и 30 000 лева глоба на Янко Костов, затова, че в периода от края на юни 2015 г. до 29 юли в град Варна, в "Златни пясъци", при условията на продължавано престъпление, в съучастие като съизвършители двамата подсъдими, а Костов и в условията на опасен рецидив, на публично място, без разрешително, държали с цел разпространение 5.03 грама марихуана и 1.96 грама кокаин, всичко на обща стойност 461.38 лева. Тандемът разпространил на полския гражданин Матей Мушал неустановено марихуана, а на италианския гражданин Арканджело Джентиле продали 0,25 грама от същата дрога.

Дилър се разболя в ареста, пуснаха го да се лекува

Тандемът беше наказан от въззивния съд и затова, че през юни 2015 г., във Варна, в „Златни пясъци" и местност „Побити камъни", в землището на аксаковското с.Слънчево, при условията на продължавано престъпление, за да принудят Десислава Д. и Божидар М. да им заплащат съответно по 200 и 100 лева на седмица, ги заплашили с насилие. За това престъпление Борисов получи 3 години затвор и 3000 лева глоба, а Костов – 5 години затвор и 5000 лева глоба.
 
При строг режим в варненския затвора двамата ще изтърпят по-тежкото от наложените наказания – за Янко Костов 7 години „лишаване от свобода“ и общо 35 000 лева глоба, а за Петър Борисов – 5 години затвор и 33 000 лева глоба.
 
Решението на ВКС е окончателно.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК