Варненско съкровище изуми американски учени
Варненско съкровище изуми американски учени / netinfo

Златна колекция и пластики от епохата на Халколита е представил Варненският археологически музей на изложба в Института за древна история в Нюйоркския музей, разкри Валентин Плетньов – директор на историческия музей в морската столица. Тя е подредена на 6-ти ноември и ще гостува на САЩ до месец април догодина.

Трите страни, участнички в изложбата – България, Молдова и Румъния, са представили общо около 2000 експоната. Съкровищата от Варненския археологически музей са застраховани за 890 хил. долара. Транспортирани са до Ню Йорк в две метални каси при строга охрана.

В една от залите на музея са подредени част от накитите от гроб номер 36 на Варненския халколитен некропол. Златото е с висока историческа стойност и изумява американските учени с прецизната си изработка, коментира научният сътрудник Александър Минчев.

Само в първата вечер след откриването на изложбата тя е посетена от над 200 души, предимно от дипламатическия корпус в Ню Йорк. За нея известното списание “Минерва” подготвя публикация със снимки и коментари.