Варненските прокурори с критики към проекта за Закон за съдебната власт
Варненските прокурори с критики към проекта за Закон за съдебната власт / Dariknews.bg

Варненските прокурори и следователи изразиха недоволство от част от измененията на Закона за съдебната власт, които предлага екипът на министъра на правосъдието Христо Иванов. Според тях изборът на 11 от членовете на Висшия съдебен съвет от парламента с обикновено мнозинство ще даде възможност на управляващата партия и мнозинство да доминират при вота. Предложението им е изборът да става с квалифицирано мнозинство от 2/3 от народните представители.

Поправките ще доведат до неравнопоставеност между съсловията в съдебната власт и дискриминация на прокурори и следователи. Като пример говорителят на Окръжната прокуратура във Варна Радослав Лазаров посочи изискването кандидатите за главен инспектор да имат най-малко 15 години юридически стаж, от които не по-малко от 10 години като съдии, а не като магистрати.

Измененията ще дадат възможност на министъра на правосъдието да предлага административни ръководители и да кадрува в прокуратурата, но е и в съда, са другите опасения на варненските прокурори и следователи. Те настояват законопроектът да бъде подложен на обществен дебат и да се чуе мнението на професионалистите.

„Същностният проблем на съдебната власт е свързан с компетентността и техническата обезпеченост за разследване на престъпленията, както и с изключително формализираният наказателен процес, който пречи за ефективното разследване на престъпленията“, заяви Радослав Лазаров.