шеф Васил Якимов
шеф Васил Якимов / netinfo
След двудневна битка в конкуренция с близо 20 готвачи от цялата страна шеф Васил Якимов от Институт по кулинарни изкуства към ВУМ Варна спечели първо място в категорията за индивидуални състезатели. Варненци печелят и едно второ място в категорията за най-добър кулинарен отбор на България на „Национална кулинарна купа“ 2018 – отново от кулинарния институт в морската столица с водач шеф Калоян Колев заедно със студентите Андреа Чианг (Хондурас) и Данил Двонин (Ирландия). Те се надпреварваха с общо осем тима от страната отново в рамките на два дни.

шеф Васил Якимов
netinfo

След преминаване на първи кръг с тема „Модерна класика – българска история“ с приготвянето на основно - агнешко месо увито със спанак и момици в було, а за предястие - пататник със свинско. На втория ден от състезанието, с отварянето на черната кутия шеф, Васил приготви за стартер тартар от филе риба тон с мус от авокадо, а за основно - пъдпъдък с пюре от картоф и гарнитура турнирани моркови и сос с грозде и коняк, с което си заслужи първото място присъдено след журирането на шефовете от „Българската асоциация на професионалните готвачи“.

отборът на шеф Калоян Колев
отборът на шеф Калоян Колев

Второто място за отборa на Калоян бе спечелено след приготвянето на супа от трюфели и руло от пъдпъдък с шам фъстък, сос „деми глаз“ с коняк и грозде, пюре от моркови със семена от резене, картофен чипс и картофена пяна, както и пъстарма от пъдпъдък. След разкриването на черната кутия във втори етап от състезанието студентите заедно с шеф Калоян приготвиха Фоагра с портокалов сос, гриловани гъби кладница и прах от шалот. Основното бе сьомга със зеленчуци сос бърбланк, френски боб, кафяво масло и самулина крем. Десертът бе шоколадов бар „Ганаш“, ядки пралин и карамелизиран банан със свежа боровинка, което класира варненци малко след първенците от известен софийски хотел.
Кулинарният форум се организира от „Българската асоциация на професионалните готвачи“ за 11-ти път.