/ Дарик Варна, архив
24 900 лв. обезщетение трябва да плати Община Варна на млада жена, загубила частично зрението на лявото си око при нелеп инцидент в Деня на Варна - 15 август, 2017 година. Състав на Варненския районен съд уважи иска на 27-годишната компютърна операторка за претърпените болки и страдания, пише "24 часа".

Пострадалата и нейна близка отишли на Морска гара да гледат концерта на открито, който по традиция приключва с илюминации малко преди полунощ. Двете дами снимали с мобилните си телефони невероятната заря в небето. Внезапно младата жена усетила силен удар в лявото око, от който главата й отскочила назад. По лицето й шурнала кръв, не виждала нищо, изпитвала силна болка и изпаднала в паника. Приятелката й промила окото с минерална вода, а после викнала Бърза помощ. Линейка откарала окървавената шокирана жена в Очна болница.

След обстоен преглед дежурната лекарка й обяснила, че в окото са попаднали чужди тела и барут. На следващия ден изследвания установили голям кръвоизлив, разкъсвания на ретината, ириса и роговицата. След седмица в болница жената била изписана с едва 10% зрителна острота в засегнатото око.

Месеци по-късно процентът се увеличил до 40 на сто, но според заключението на вещо лице е имало реален риск пострадалата да ослепее тотално. Според съдебно-психиатрична експертиза след инцидента тя развила остър стрес, а месеци по-късно продължавала да страда от тревожно-депресивно разстройство.

Това е първият инцидент по време на градска заря във Варна. През последните години на 15 август ракети за илюминациите се изстрелват от зоната на пристанището и от кея на Военноморската база. Използваните през 2017 г. изделия са били китайски, но са имали нужните сертификати.

Въпреки че сценарият за шоуто е бил съгласуван с редица институции, от небето наистина е паднал нeизгорял фойерверк, който е поразил окото на ищцата, приеха районните магистрати. Решението им може да се обжалва в 2-седмичен срок пред Варненския окръжен съд.