Варна ще погълне съседните общини, смята арх. Жечев
Варна ще погълне съседните общини, смята арх. Жечев / netinfo
Неизбежно е сливането на Варна със съседните общини. Това заяви в студиото на Дарик радио арх. Вили Жечев, зам.-кмет по строителството в морската столица. Варна е разположена на прекалено малка площ, а населението й вече е между 600 и 700 000 души. Кметовете на по-малките градове трябва да разберат, че не управляват феод, коментира архитектът. В тази връзка трябва да се мисли за коопериране на общите устройствени планове на Варна и общините около нея. Окончателният проект на варненския ОУП ще бъде готов в средата на 2009 година, каза още Вили Жечев. Едва тогава ще се проведе общественото обсъждане.

Според зам.-кметът при евентуално земетресение по северното черноморие са най-застрашени сградите, строени между 1990-97 година във Варна, тъй като в този период е липсвал достатъчен контрол върху строителството, а материалите не са били от най-качествените.

20% е спаднал инвестиционният интерес към морската столица в последните месеци, по думите на Вили Жечев. В национален мащаб спадът на инвестициите е 27%. В студиото на Дарик Варна архитектът прогнозира, че около средата на следващата година инвестиционният интерес ще е намалее наполовина.