Варна конкурира София в новото луксозно строителство
Варна конкурира София в новото луксозно строителство / Фасадата в класически стил е облицована с гранит и травертин. Всички общи части са изпълнени с естествени материали. © снимки: odesos.eu

Варна е големият конкурент на София в новото луксозно строителство, съобщават организаторите на годишните награди VIP PROPERTY AWARDS 2011.

Жури от специалисти и журналисти ще обяви победителите в конкурса за иновативно луксозно строителство на церемония на 7 декември в София.

Сред претендентите от морския град е най-новият проект на фирма Бигла ІІІ - „BIGLA RESIDENCE”. Той е изграден в курорта „Св. Св. Константин и Елена”, състои се от сутерен, партер, три етажа и мансарден етаж – с общо 21 жилища. Освен луксозното изпълнение на сградата, прави впечатление и обилното озеленевяне на мястото – градина, терасирана на две нива, с басейн с джакузи и градински душ с шезлонги и масички, а в горната част е обособен уютен кът за отдих с беседка, воден ефект и дървен мост. Озеленяването възлиза на 900 кв. м. Изградени са живи плетове от високи иглолистни дървета, засадени са много екзотични растения, японска череша, бреза, както и множество цъфтящи храсти, декоративни треви, бамбук, перенни растения и още много допринасящи за колорита на пейзажа.

В надпреварата за луксозно жилищно строителство се включва и новият комплекс „Кабакум Бийч Резидънс”, разположен в непосредствена близост до плаж Кабакум. Атрактивна комбинация от голяма слънчева тераса, приятен и спокоен плаж, слънчев басейн и много забавления.

Варна се представя и с новата си луксозна обществена и бизнес сграда „Одесос”, която е сред най-атрактивните места в града.

Сред кандидатите за луксозните награди са и хотелите „Премиер” в курорта Банско и гордостта на Русе – хотел „Вега”.   

София също не отстъпва в номинациите за луксозно строителство – „Кулите на Софарма” са номинирани в категориите „Бизнес сграда”, „Мол на годината”, Корпоративна идентичност на архитектура и дизайн”, както и за „Екопринос в строителството”.

Новият „Астрал Бизнес Център” е номиниран в категория „Бизнес сграда на годината.” Основната архитектурна идея на  сградата е да присъства с лаконичен обем и ювелирен детайл. Разполага с обща разгърната застроена площ 9 532 кв.м.

В същата категория е номиниран и новият бизнес комплекс MEGAPARK,  предлагащ над 47 000 кв. м първокласни офис пространства и 3 500 кв.м търговски площи. Той  включва и 4-звезден бизнес хотел с конферентен център и по-малка функционална офис сграда с 8 000 кв.м.

В категорията „Обществена сграда на годината” наред със спортната гордост на София - зала Арена Армеец, е номинарана и изцяло обновената болница „Свети Лазар”, собственост на лекарите Тияна и Валентин Николови, с архитект Албена Андреева. Болницата е номинирана и в категория „Корпоративна идентичност на строителство и архитектура” с изцяло обновените екстериор и интериор.