/ Фейсбук група Варна срещу джендър-идеологията
Протест срещу джендър идеологията в образованието ще се проведе в събота във Варна. Според инициативния комитет, който стои зад неговата организация, български учители вече се обучават от неправителствени организация за ЛГБТИ правата на учениците. 

„Ние се борим понятието „полова идентичност” да не влезе в българското законодателство. В момента има предложение от правосъдния министър Цецка Цачева то да бъде вкарано в Закона за защита от дискриминация като допълнителен фактор. В него вече са вкарани фактори като дискриминация, основана на пол и на сексуална ориентация, и това е достатъчно да се защитят правата на хората, които са с различна сексуална ориентация. Не сме срещу хората с хомосексуален начин на живот, а смятаме, че тази идеология не бива да бъде представяна на децата в най-ранна възраст като норма на поведение”, коментира Даниела Николова

В българското законодателство има мерки за защита от домашно насилие, смята Димитрина Иванова, която работи в НПО, борещо се срещу насилието над жени и деца. Според нея чрез Истанбулската конвенция се цели прокарването на понятия като "полова идентичност" и джендър идеология". 

„Чакаме с нетърпение Конституционният съд да се произнесе по отношение на конвенцията, от което зависи дали документът ще бъде ратифициран”, коментира Бетина Цветкова. Те прогнозира, че на правителството ще бъде оказан натиск да приеме документа.

Цветкова посочи Български хелзинкски комитет и Работилница за граждански инициативи като НПО-та, които вече са започнали обучения на учители за ЛГБТИ правата на учениците. 

Противниците на Истанбулската конвенция се опасяват, че за нейното спазване ще отговарят неправителствени организации с неясен произход, които ще имат по-голяма власт от правителства. Другите им страхове са свързани с това, че деца ще могат да бъдат отнемани от родителите им без съдебно решение. 

Протестът срещу джендър идеологията в образованието е насрочен за 19 май (събота) от 14.00 ч. пред Фестивалния и конгресен център във Варна.