/ Снимка: Агенция Митници, архив
37-годишна жена беше осъдена от Районен съд-Варна за търговия с дрехи менте на популярни защитени марки. Делото беше разгледано в процедура на съкратено съдебно следствие,  с признание на вина от подсъдимата. След редуциране на наказанието с 1/3 съдът определи подсъдимата да търпи 4 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага с изпитателен срок от 3 години. Освен това тя трябва да плати и глоба от 500 лева.  

 На 11 май 2017 год. при извършена специализирана проверка в павилион на Централен кооперативен пазар, чийто собственик и управител е подсъдимата, било установено предлагане за продажба на стоки от защитени марки, без съгласието на притежателите на изключителните права.

Осъдиха 42-годишна жена за неправомерно теглене от банкови карти

При проверката са били открити блузи, тениски и дънки с означени върху тях знаци на марките “Армани”, “Поло“, “Лакост”, „Келвин Клайн“ и други, предлагани за продажба в нарушение на Закона за марките и географските означения и на международни спогодби.

Трима на съд заради схема за източване на ДДС 

Според назначената експертиза знаците, поставени върху дрехите, са сходни със защитените регистрирани търговски марки, което може да предизвика както объркване у потребителите, така и условия за несправедливо облагодетелстване и реализиране на икономическа полза от известността на оригиналните марки. Инкриминираните стоки са на обща стойност за около 4000 лева.
         
37-годишната жена е с чисто съдебно минало. Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок.