/ Дарик Варна, архив
Дружествата, чрез които се изкупувало зърно в престъпната схема, били регистрирани на наркозависими или психично болни хора
Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд трима, участвали в престъпна схема за укриване на данъци и неправомерно теглене на ДДС и изпиране на пари, обявиха от обвинението. 

Прокуратурата скочи срещу чужденец, опитал да измами варненска банка с милиони

С обвинителен акт на съд са предадени Красен Ж., Кирил Ж. и Теодор А.  Прокуратурата обвинява и тримата в избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери чрез подаване на неверни декларации в НАП и приспадане на ДДС при изкупуване на зърно. За всеки от подсъдимите укритите данъчни задължения са различни. 

За Кирил Ж. те са в размер на 826 577 лева, като престъплението е извършено два и повече пъти. За Красен Ж. дължимото към държавния бюджет е в размер на 281 909 лева, а за подсъдимият Теодор, който действал като пълномощник на фирмата на брат си в изкупуване на зърно - сумата е в размер на близо 104 000 лева.  

Осъдиха варненски данъчен за укриване на данъци

И тримата подсъдими се занимавали с изкупуване на зърно от нерегистрирани по ДДС земеделски производители. Фирмата на брата на Теодор, на която той бил пълномощник, била сред доставчиците на зърно за един от най-големите  световни търговци на зърно в света. Малко преди зърновозите да влязат в пристанището за разтоварване, първоначално издадените товарителници били подменяни. В тях се вписвали различни пунктове за товарене и различни изпращачи на регистрирани по ДДС търговци с цел теглене на ДДС.

Красен и Кирил ще отговарят пред съда и за изпиране на пари, придобити от престъпна дейност, а именно укрити данъчни задължения и неправомерно теглен ДДС. Сумите са теглени от две банки чрез подставени лица, а дружествата, чрез които се изкупувало зърно в престъпната схема, били регистрирани на наркозависими или психично болни хора, някои от които дори с наложени ограничителни мерки.

Изправят пред съда брокер, укрил данъци

На 15 октомври 2012 г. на паркинга на ресторант „Старо село“ във Варна е спрян от полицейски служители автомобил „Фолксваген”. Освен водача в автомобила пътувал и подсъдимият Красен Ж. При претърсването на автомобила и обиска на подсъдимия Красен Ж. са намерени и иззети 575 425 лв., екземпляри от платежните нареждания за извършени същия ден банкови трансакции и разписки за извършени тегления в брой, печати и фактури на някои от използваните в схемата търговски дружества, номера на банкови сметки на търговски дружества, адреси и кодове за достъп до електронната поща на различни търговски дружества и др. Недалеч от този автомобил е задържан и втори - „Ауди А8“, в който пътувал свидетел по настоящото дело. В него са намерени и иззети 34 220 лв. в пачки със слепки на банка, в която били извършвани плащанията, тегленията и нарежданията на парите, припомнят от прокуратурата.

Предстои делото срещу тримата подсъдими да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.