/ nfosi.bg
Моделът цели да стимулира работодателите да инвестират в здравето на своите работници и служители, което ще носи данъчно облекчение за бизнеса от страна на държавата
Българският съюз по балнеология и СПА туризъм ще предложи въвеждане на ваучери за услуги, свързани със здравето. Това стана ясно след заседание на Националния съвет по туризъм, което се проведе в курорта „Св. Св. Константин и Елена“.
 
Корея с интерес за развитие на туризъм и инвестиции във Варна

"Идеята е бонусът към възнагражденията да бъде даван от работодателите по същата схема, по която сега служителите получават ваучери за храна. Моделът цели да стимулира работодателите да инвестират в здравето на своите работници и служители, което минава през данъчно облекчение за бизнеса от страна на държавата", обясни Сийка Кацарова, председател на съюза и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация.
 
„Програмите на НОИ дават възможност само на 45 000 българи да ползват здравните си осигуровки за превенция или рехабилитация, което е едно нищо”, изтъкна Кацарова.
 
Ваучерът ще може да се ползва както за превенция на здравето, така и за прегледи и рехабилитация, което самият работник или служител ще може да избере.  
 
Френски туристи превзеха Варна

Моделът се разработва успешно в Унгария вече 15 години. Благодарение на това вътрешният туризъм в страната бележи увеличение от над 1000 процента. Програмата включва и ресторанти за здравословно хранене или всичко, което е свързано с увеличаване работоспособността, отбеляза председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Според нея, унгарският модел може да бъде внедрен и у нас.
 

Предложението предстои да бъде внесено в Министерство на туризма. Министър Николина Ангелкова призна, че принципно е „за” въвеждане на подобни ваучери.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК