Съставиха 110 акта за нарушаване на забраната за коли в Морската градина
Съставиха 110 акта за нарушаване на забраната за коли в Морската градина / Николай Няголов © vn.government.bg, архив

110 акта са съставени за нарушаване на забраната за движение на автомобили в Морската градина от влизането на кметската заповед в сила на 11 ноември. Това съобщи в предаването „Зала Пленарна” Николай Няголов, шеф на общинската дирекция "Управление на сигурността и контрол на обществения ред". 95 от актовете са съставени от служители на Общинска полиция, а 14 – от Областната дирекция на МВР.

„Глобите са от от 50 до 500 лева в зависимост от това дали не са нарушени и други правила, свързани например със зелената система в парка. Нямаме данни за пререкания между служителите на реда и нарушителите”, добави Няголов.

Той съобщи още, че от началото на годината двата паяка на общината са  вдигнали близо 5 000 неправилно паркирани автомобила в града. От улиците и тротоарите са отстранени и малко над 300 излезли от употреба коли, като 240 са върнати на собствениците им. „Варна е една от добре изчистените от стари автомобили общини”, изтъкна общинският шеф.

По въпроса за бездомните кучета Няголов заяви, че проблемът във Варна остава сериозен. От началото на годината уловените по сигнали животни са 709, като 138 от тях са за агресивно поведение. Ваксинираните четириноги са 583, а кастрираните – 451, сочи още статистиката.

По думите на Няголов кучкарникът в Каменар е един от най-добрите у нас. До 2-3 дни се очаква той да има нов управител.

„В ход е промяна в правилника за дейността на приюта. След измененията неправителствените организации ще могат да упражняват доброволчески труд в кучкарника и да правят дарения, което до момента не беше възможно”, добави шефът на дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред”.

Няголов съобщи още, че до момента в електронния регистър за домашните любимци са въведени малко над 2 200 животни, а броят на регистрираните – 1386. „Този процент в последните шест месеца се завишава”, разкри той.

Общинският шеф припомни, че е забранено отглеждането на домашни животни. Сигналите за прасета, крави и кокошки, гледани в градска среда, не са много, но все пак ги има. „Извършват се проверки и се съставят предписания за извеждането на животните. При неизпълнение се съставят актове”, поясни Няголов. По думите му единични са и оплакванията от съседи за много на брой домашни любимци, отглеждани в апартаменти.