Стягат пазара в Аспарухово с общински пари
Стягат пазара в Аспарухово с общински пари / Reuters, архив

Да се оформи пазарна площадка с необходимите за целта условия на ул. "Средец" в кв. "Аспарухово", решиха съветниците от комисията по туризъм, търговия и рекламна дейност. Предложението дойде от Владимир Тонев от "Нашият град", който обясни, че в района и в момента действа пазар, но там няма дори тоалетна.

Повод за засягането на темата стана разглеждането на схемите за разполагане на целогодишни и сезонни търговски обекти в петте варненски района. Съветниците приеха схемите на "Приморски", "Владиславово" и "Одесос", но след дебати и спор отхвърлиха тези на"Аспарухово", "Младост" и село Тополи.

При представяне на картата с търговските обекти в "Аспарухово" Андрей Василев от "Нашият град" забеляза, че в разрез с общинска наредба, забраняваща търговия с храни на открито, в нея са отбелязани щандове под 3 кв. м. за продажба на земеделски стоки. От районната администрация обясниха, че това са бараки пред магазини на улиците "Средец" и "Злетово", където се намира пазар в квартала. Оказа се обаче, че той функционира без кметско разрешение.

Въпреки настояването на Иван Луков от ГЕРБ схемата на района да не бъде връщана, тъй като търговците са инвестирали в благоустрояването на пазарната площадка, съветниците отхвърлиха картата с препоръка за прецизиране и адаптиране съгласно наредбата.

Владимир Тонев поиска при преразглеждане на схемите да се обърне внимание на поставянето на обекти по тротоарите, които пречат на придвижването на пешеходци. Като пример съветникът посочи разполагането на маси пред ресторант на ул. "Юрий Венелин", които затруднявали движението в района.