/ Дарик Варна
Служителите в Регионалната здравна инспекция във Варна отново протестираха заради ниските си заплати. Двайсетина здравни инспектори изразиха по символичен начин недоволството си, като излязоха пред сградата на РЗИ с баджове „Аз протестирам”. 

Здравни инспектори от Варна на протест навръх празника си

Обещаното през март от здравното министерство увеличение на заплатите с 18 % се оказва доста по-малко. 

„Не сме лъгани за първи път. С писмото, което постфактум се появи от Министерство на здравеопазването, че това увеличение е обвързано с Наредбата за атестациите, стана ясно, че хората, въз основа на годишната си атестационна оценка от предната година,  могат да получат 5 и 10 % увеличени. И тези 18 на сто не могат да бъдат дадени като увеличение на служителите”, разясни д-р Веселина Божилова, синдикален лидер в инспекцията. 

Дарик Варна

Болшинството от служителите в РЗИ-Варна не могат да получат повече от 10 на сто увеличение, дори да изпълняват работата си отлично. Така при заплати от 515-520 лева повишението е едва 25 лева.

„Естествено, че не стигат за нищо. Към заплатата ми няма клас за прослужено време, тъй като „се претопи”. Преди беше включен, но тъй като нямахме увеличение поне 8-9 години, вече нямам клас към заплатата”, сподели Хриска Тонева от отдел „Радиационен контрол”. Тя е служител с 36 години стаж и след увеличението получава 560 лева месечно, а трудът й се води втора категория. 

„А ние искаме работа от тези хора. Аз като възлагам някаква задача, нямам сърце да я възложа като знам тези хора каква заплата получават и за каква заплата трябва да вършат разни героични подвизи, да се борят с едни хора с много по-големи доходи от техните”, коментира  д-р Божилова, която е началник отдел  "Профилактика на болестите и промоция на здравето".

Дарик Варна

Тъй като са държавни служители и нямат право на ефективни стачни действия, недоволните излязоха навън в обедната си почивка.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК