/ iStock/Getty Images
След второ разглеждане на дело по обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Варна срещу 35-годишен мъж, обвиняем за убийство, извършено с особена жестокост и при условията на опасен рецидив, бе наложено наказание „доживотен затвор“ при първоначален специален режим на изтърпяване, съобщиха обеинението.

Варненският окръжен съд призна мъжа за виновен и за отнемането на вещи на жертвата на стойност 868 лева, отново извършено при условията на опасен рецидив, като го осъди с лишаване от свобода“ за срок от 5 години. Мъжът ще търпи по-тежкото от двете наказания, а именно „доживотен затвор“.

Уважени бяха в цялост предявените граждански искове от майката и сестрата на убития, като определи подсъдимият да плати по 150 000 лева обезщетение за претърпените от тях неимуществени вреди в резултат на деянието ведно със законната лихва.

20 г. затвор за мъж, убил и ограбил 60-годишна жена край Търговище

Делото се разглежда за втори път, след като Варненският апелативен съд отмени първоначалната присъда на Окръжен съд-Варна и върна делото за ново разглеждане от друг състав.

Първоначално той беше предаден на съд за грабеж, придружен с убийство, като присъдата на първоинстанционния съд от декември 2022 година също бе „доживотен затвор“.

Тежкото престъпление било извършено на 12 срещу 13 февруари 2021 година, като жертва станал мъж на 51 години, живущ във Варна. Той и подсъдимият се познавали от своята работа. Срещнали се и убития поканил по-младия мъж да гостува в дома му да се почерпят.

Именно там подсъдимият извършил деянието. Според съдебно-медицинската експертиза жертвата бил убит чрез удари с чук в главата, като било установено, че му били нанесени общо 17 удара.

Тялото на убития, било намерено на 14 февруари, в апартамента му във варненски квартал, след като близки подали сигнал, че нямат връзка с него. След убийството той е изнесъл телевизор от жилището и го заложил.

Върнал се отново в апартамента на жертвата и изнесъл още вещи - телевизор, мобилен телефон, преносим компютър, които също опитал да продаде. При задържането му, телефонът на убития е бил открит в жилището му.

35-годишният подсъдим е роден в Добрич, добре известен е на органите на реда и е многократно осъждан за различни престъпления, включително и за блудство. Присъдата подлежи за въззивен контрол от Апелативен съд-Варна.