/ iStock/Getty Images
Окръжният съд в Търговище призна подсъдимия Ю. Ш. за виновен в това, че на 11.10.2022 г. предумишлено е умъртвил 60-годишната Ф. М., в дома й в с. Славяново, след което взел 15 хил. лв. Той е осъден на двадесет години затвор. Това съобщиха от обвинението.

Касае се за тежко умишлено престъпление – грабеж, придружен с убийство, за което се предвижда затвор от 15 до 20 години, "Доживотен затвор“ или "Доживотен затвор без замяна“.

Служебната защита поиска делото да се гледа по особените правила на глава 27 от НПК – "Съкратено съдебно следствие“. В тези случаи, заради признанието от страна на подсъдимия на всички факти, посочени в обвинителния акт, съдът следва да намали размера на наказанието с една трета под максималния предел.

По тази причина и след преценка на всички смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства – самопризнанията на подсъдимия, това, че се е разкаял след като е избягал от местопрестъплението и се е върнал в селото – от една страна и предвид богатото му съдебно минало – от друга (близо 30 години в затвора), в това число за убийство, която присъда е изтърпял, беше определен и точният размер на наказанието.

Съдът уважи гражданския иск в размер на 50 хил. лв., предявен от майката на жертвата.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд гр. Варна.
Агенция "Фокус"