Санират 11 сгради по проект „Нашето зелено Трошево“
Санират 11 сгради по проект „Нашето зелено Трошево“ / Live.Varna.bg

Близо 1000 апартамента ще бъдат санирани по проект, меморандум за който подписаха Н. Пр. г-н Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Република Франция, кметът Иван Портних и изпълнителният директор на „Далкия Варна ЕАД“ инж. Тодор Николов.

Предмет на меморандума е интегриран проект за устойчива градска среда в град Варна, район „Младост“, с наименование „ Нашето зелено „Трошево“. Той предвижда цялостно саниране (вътрешно и външно) на 11 многофамилни жилищни сгради с близо 1000 апартамента и облагородяване на междублоковото пространство, прилагайки единна архитектурна концепция, съобразена с традициите и спецификите на средата, както и със съвременните постижения на архитектурата.

Всяка от страните по меморандума ще приложи опита си в своята област от компетенции за успешно осъществяване на проектите. Посолството на Република Франция в България ще подпомогне проекта чрез предоставяне на експертна помощ за изготвяне на идеен проект и участие в изготвянето на работен проект от страна на Университета по Архитектура на Тулуза. Община Варна ще помага чрез методологична и административна помощ и съдействие при изготвянето на работен проект, кандидатстване и последващо финансиране с целеви средства по Програмата за устойчиво градско развитие 2016 год.

"Далкия" ще съдейства чрез организация за изготвяне на решенията на Сдруженията на етажната собственост (СЕС) и подаване на заявления за финансиране по "Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради" на МРРБ. При необходимост и промяна на вътрешните отоплителни инсталации и/или ново-присъединявани сгради, "Далкия" ще инвестира в индивидуалните части. Физическата реализация на проекта трябва да стане факт до 30 септември 2016 г.

„Благодаря за инициативата – и на френското посолство, и на „Далкия“. Като община ще направим всичко възможно проектът „Нашето зелено Трошево“  не само да бъде успешен, но и да прерасне в „Нашата зелена Варна!“, каза кметът Иван Портних.

Посланик дьо Кабан заяви, че посолството на Република Франция в България има за цел да развие силни двустранни отношения между двете държави, а областта на градското планиране е една от най-обещаващите страни на това сътрудничество.