/ Dariknews.bg, архив
Два горски пожара гасиха вчера огнеборците и служителите на Държавно горско стопанство „Суворово”. И двата инцидента са възникнали в резултат от запалени от неизвестни извършители сухи треви.

Възрастно семейство в болница след пожар в жилището им

Пожарите се оказаха първото бойно кръщение на новия специализиран автомобил, който допълни противопожарното оборудване на ДГС „Суворово”. Техниката бе официално представена в сряда, когато се проведе и обучението на екипите, които ще дежурят с нея.

„В резултат от бързата и адекватна реакция на служителите ни, както и на огнеборците и двата пожара са низови и няма нанесени щети на горския ресурс”, обясни директорът на ДГС „Суворово” инж. Радостин Желязков.

По думите му, първият инцидент възникнал около 14:20 ч. край с. Баново, община Суворово. Пламъците обхванали общо 17 дка държавни гори с акациеви насаждения. Борбата с огъня отнела повече от 4 часа. В нея участвали шестима огнеборци с две пожарни и 14 горски стражари.

Апартаменти горяха заради забравени на котлон тенджери

По-късно вечерта бил подаден сигнал за втори инцидент – огънят се разразил в землището на с. Калоян, община Вълчи дол към 21:40 часа. До 2:00 часа през нощта осем служители на горското стопанство се борели с пламъците, които обхванали 50 дка насаждения.

Огънят е овладян, преди да нанесе поражения на дървесната растителност, отчитат от ДГС „Суворово” и призовават гражданите да спазват правилата за безопасност, а при инцидент веднага да сигнализират на телефон 112.