Само ВиК може да осъди виновните за аварията фирми
Само ВиК може да осъди виновните за аварията фирми / netinfo
Само ВиК може да осъди фирмите, причинили голямата авария във Варна, заради която 130 000 домакинства останаха без вода за седмица. Това заяви в интервю за Дарик адвокат Иван Кръстев, който в началото на годината спечели дело срещу Е.ON заради некачествен ток в 139 варненски села. До подобно дело може да се стигне, ако от ВиК са издали нужните разрешителни и са предупредили официално изпълнителя „Анонс” ООД и фирмата за строителен надзор „Диалекс” ООД, че копаят върху магистрален водопровод.

Ако до няколкото дни от ВиК не заведат дело срещу фирмите, най-вероятно те не са били предупредени. В такъв случай вината е на дружество и според Кръстев варненци могат да осъдят ВиК за претърпени материални и морални щети. Те трябва да представят документи за разходи, ако предявят иск като физически лица. В съда биха признали като такива например касови бонове от обществени перални и от покупка на големи количества минерална вода.

До този момент на двете фирми са съставени актове, глобите по които могат да са до 100 и 150 хил. лв. От ВиК Варна изчислиха загубите си също на 150 000 лв.

Цялото интервю с Иван Кръстев може да чуете в звуковия файл.