/ Sofia Photo Agency, архив
С тържествено издигане на националното знаме и молебен за България във Варна бяха отбелязани 111 години от обявяването на Независимостта на България.

На площад „Независимост“ пред сградата на Съдебната палата бе припомнено, че на тази дата през 1908 г. в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в Търново се обявява Независимостта на България, с което страната ни отхвърля васалната си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския договор.

Провъзгласяването на независимостта на България е политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов. С провъзгласяването Независимостта на България се издига международният авторитет на страната и тя се превръща в равноправна на другите европейски държави.

Представители на Варненската и Великопреславска митрополия отслужиха молебен, след което бяха издигнати националният трибагреник, знамето на Европейския съюз и флагът с герба на Варна. Преди края на официалната част представителният взвод на Военноморските сили премина в тържествен марш пред събралите се на площад „Независимост“ варненци. Сред официалните гости на събитието бяха представители на областна и общинска администрация, депутати, общественици.

След края на официалната част на площад „Независимост“ се изви и тържествено хоро.

Тържествата във Варна ще приключат с празничен концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили на Република България от 18.30 ч. на входа на Морската градина.
Агенция Фокус