С благотворителна вечеря бутиков ресторант отбеляза годишнината си
С благотворителна вечеря бутиков ресторант отбеляза годишнината си / Silver gourmet

С изискана вечеря за гурме-ценители отбеляза своята 5-годишнина бутиковият ресторант “SILVER GOURMET”. Вечерята, превърнала се в елегантно пиршество, стана факт в събота вечер на терасата на хотел-казино „Астера” в курорта „Златни пясъци”. Средствата от продадените куверти ще бъдат предоставени за подпомагане на деца в нужда от фондацията „Св. Св. Константин и Елена”.
Шест български топ-готвачи от световна класа приготвиха пред очите на гостите на заведението ястия-шедьоври. Гурме вечерята включваше седем блюда, придружени с елегантни вина, специално подбрани от Стефка Свещарова, председател на Българската асоциация на сомелиерите.
Студеното предястие бе приготвено от Андрей Стоилов, главен готвач в столичния хотел „Метрополитен”. Неговото бутиково изделие – Терин от октопод в обвивка от сепия в сос от сушени доматчета и шафран – бе полято с чаша Ризлинг Елзас Густав Лоренц.
След него главният готвач на варненския „Капитан Кук” Пламен Петров приготви топлото предястие – Ризото с Таледжо, Радикио, поднесено с филе от калкан и придружено с Ла Селия Шардоне Резерва.
Второто топло предястие – Зелени аспержи в Буше с крем от фонтина и сос Холандез с Кава - бе дело на Явор Захариев, главен готвач в хотел Best Westernр София.  Виното към него, подбрано от сомелиера, бе Совиньон Блан Левент 2009.
Отговорност за основното ястие пое домакинът на събитието – главният готвач на “SILVER GOURMET” Пламен Стамов. Свободно гледано пиле с фарш от скаморца и розмарин върху рагу от манатарки, поднесено с Пино Ноар Домейн Бойар Царска селекция.
И това не беше всичко. Последва изненадата – елегантна полента, невключена предварително в менюто.
След цялото това изобилие от редки вина и качествени блюда, гостите на  “SILVER GOURMET” имаха възможност да се насладят и на два десерта – Сорбето Лимоне и мус от мента и бял шоколад, приготвен от Ники Боруков от пловдивския ресторант Fado, както и финала на гурме-вечерята - Остров от горски плодове в сос от ванилия и цилиндър с бадемови парченца с Гранд Марние мус, дело на Велин Великов от хотел „Мусала Палас” Варна. Димят 2008 Харманли и Десертно вино Дамена Дамяница бяха напитките, избрани за десертите.

Организаторите на благотворителната вечеря се бяха погрижили не само за храната за тялото, а и за тази за духа. Музикантите на Нелко Коларов забавляваха присъстващите с подбрана с вкус музика, танцьори демонстрираха уменията си, а водещата на вечерта Дими Друмева блестеше в рокля на Валентино.
От фондацията „Св. Св. Константин и Елена” ще дарят средствата от продадените куверти на децата от доомовете „Другарче” и „Княгиня Надежда” в град Варна, както и на помощното училище с интернат в село Кривня.

Гурмѐ (от френски : gourmet, гастроном) е ценител и познавач на добрата храна и напитки. В този смисъл, думата още може да се срещне и като гурман (gourmand), което обаче може да носи и смисъла на човек, който обича храната в големи количества, чревоугодник, лакомник. Думата гурме е навлязла в езика и като прилагателно, описващо изискани ястия, в чието приготовление и начин на поднасяне са вложени специално старание и творчество; за готварски уреди, които се използват в процеса на това приготовление, или ресторанти, в които се поднасят такива ястия. (Уикипедия)