Росен Плевнелиев: Външни сили имат интерес от дестабилизиране на Украйна
Росен Плевнелиев: Външни сили имат интерес от дестабилизиране на Украйна / Тол Шипс

Всички трябва да си дадем сметка, че определени сили, външни на Украйна, имат интерес от нейното дестабилизиране. Днес светът може да бъде върнат към политики от 19 в., когато Великите сили решават съдбата на една или друга държава. Много е важно да разберем, че не украинският народ, а някой друг иска да решава неговото бъдеще, което е недопустимо. Така президентът Росен Плевнелиев коментира във Варна кризата в Украйна.

„Добре е всички ние да разберем какво се случва в Украйна. За първи път от края на Втората световна война в Европа се преначертават граници чрез оръжия, агресия и окупация. Това досега не се е случвало никога. Това трябва да ни каже, че ние виждаме сериозна промяна - историческа, както и в други направления, включително и в сектор сигурност. Никой не очакваше, че Русия ще наруши фундаментите на международното право и ще окупира, а след това анексира територията на една друга независима държава. Това, което се случва в Югоизточна Украйна, е следствие от това, което се случи в Крим. Днес е необходим решителен отговор от страна на Европейския съюз и демократичния свят, за да може да не се случи и по-лошото”, посочи държавният глава.

По отношение на казуса в село Розово, жителите на което не приеха сирийски бежанци, Плевнелиев припомни делото на българските патриоти в първите месеци и години на Третата българска държава, когато е приета Търновската конституция.

„Тогава те написаха - Всеки роб, откъдето и да идва, щом стъпи на българска територия, равен и свободен става”, каза президентът.

Той увери, че работи с вицепрезидента Маргарита Попова в съвсем спокойна атмосфера, въпреки различията помежду им. Преди дни тя коментира, че указите, подписвани от президента, трябва да бъдат прецизирани юридически.

Държавният глава се обърна с молба към политиците да дебатират пред българския народ по важните за страната въпроси по време на предизборната кампания за европарламент.

„Трябва да кажем ясно как виждаме Европейския съюз до 2020 г. Трябва да си припомним, че България винаги е била слаба, когато е била в сандвича на някакви велики сили и е била изолирана. Трябва да разберем, че имаме ясна посока, но имаме още какво да свършим”, добави президентът и призова политиците да си дадат ясна сметка, че по отношение на европейското си бъдеще българският народ не е разделен.

На Морска гара Варна Росен Плевнелиев се срещна с капитаните и практиканти на ветроходите, участници в Международната регата „Блек Сий Тол Шипс Регата 2014”. Президентът се качи на българската баркентина „Калиакра” и поздрави екипажа на ветрохода.